Ο Δήμος Ιωαννιτών και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας διοργανώνουν Εβδομάδα Κλιματικής Ουδετερότητας από τις 14 έως τις 22 Νοεμβρίου 2022 στα Ιωάννινα με αφορμή την πορεία της πόλης προς την Κλιματική Ουδετερότητα του 2030.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ τα Γιάννενα έχουν επιλεγεί ως μία από τις 100 ευρωπαϊκές πόλεις που θα αποτελέσουν τον πιλότο για την κλιματική ουδετερότητα, η οποία θα επιτευχθεί μέσα από συνθήκες δύσκολες, όπως αυτές που έχει διαμορφώσει η ενεργειακή και η οικονομική κρίση.

Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Κλιματικής Ουδετερότητας προγραμματίζονται συναντήσεις με όλους τους τοπικούς φορείς της πόλης με σκοπό τη συνδιαμόρφωση του Κλιματικού Συμφώνου προς την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας του 2030.

Συγκεκριμένα οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν:

-Την Δευτέρα 14/11/2022 στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννιτών με τις Υπηρεσίες του Δήμου και τα Νομικά του Πρόσωπα

-Και την Παρασκευή 18/11/2022 στον Πολιτιστικό Χώρο «Δημήτρης Χατζής» με Φορείς της πόλης.

Πέραν αυτών θα υπάρξουν και διμερείς συναντήσεις την Πέμπτη 17/11/2022, το Σάββατο 19/11/2022 και την Κυριακή 20/11/2022.

Προγραμματίζονται, επίσης, δράσεις για τη διαμόρφωση ενεργειακής και κλιματικής συνείδησης που απευθύνονται σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της πόλης.

Οι δράσεις περιλαμβάνουν:

Α. Ενεργειακό διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές της Α/Βάθμιας και Β/Βάθμιας εκπαίδευσης, με θεματικούς  άξονες το φαινόμενο του θερμοκηπίου και της κλιματικής αλλαγής, τις κλιματικά ουδέτερες πόλεις, την εξοικονόμηση ενέργειας, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τα έξυπνα δίκτυα, τα έξυπνα σπίτια και την ηλεκτροκίνηση. Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 15 και την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών.

Β. Ενεργειακές δράσεις για τους μαθητές των σχολείων της Β’βάθμιας εκπαίδευσης με  επισκέψεις:

-Την Παρασκευή 18/11/2022 στον υδροηλεκτρικό σταθμό στη θέση «Λούρος»

-Τη Δευτέρα 21/11/2022 στον αιολικό σταθμό στη θέση «Κασιδιάρης»

-Την Τρίτη 22/11/2022 στον φωτοβολταϊκό σταθμό στη θέση «Βάλτος Ραγίου» (Θεσπρωτία)

Ο Δήμαρχος στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ευχαρίστησε τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τη συνεργασία επισημαίνοντας ότι η συμμετοχή των παιδιών είναι πολύ σημαντική.

Οι Διευθύντριες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαρία Γιαννακού και Δευτεροβάθμιας Σταματούλα Λογοθέτη σημείωσαν ότι οι δράσεις αυτές είναι σημαντικές για την ευαισθητοποίηση των παιδιών και για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.

Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2002, στις 6 το απόγευμα, στον Πολιτιστικό χώρο «Δημήτρης Χατζής».

Μετά τους χαιρετισμούς από τον Δήμαρχο Ιωαννινών, Μωυσή Ελισάφ και το μέλος της Ολομέλειας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Ομ. Καθηγητή και τ. Αντιπρύτανη ΕΜΠ, Δημήτρη Παπαντώνη, θα ακολουθήσουν κεντρικές ομιλίες από την Αντιδήμαρχο Βιέννης 2010-2019 και μέλος του Επιτροπής «100 Κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030 από και προς τους πολίτες», Μαρία Βασιλάκου, το μέλος του Επιτροπής «100 Κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030 από και προς τους πολίτες», Χρύση Νικολαΐδη, τον ομότιμο Καθηγητή ΕΜΠ, συγκοινωνιολόγο-πολεοδόμο, Θάνο Βλαστό, τον δικηγόρο (Δίκαιο Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας), Κωνσταντίνο Καρατσώλη και τον Δρ. Ηλεκτρολόγο Μηχανικό ΕΜΠ, Ειδικό Επιστήμονα, Δ/ντη του Γραφείου Τύπου και Δημόσιων Σχέσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Διονύση Παπαχρήστου και εκπρόσωπο του Δήμου Ιωαννιτών.

Θα υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης από το κανάλι του Δήμου Ιωαννιτών:

https://youtu.be/ikK6K8tt0hg

Επισυνάπτεται το Πρόγραμμα όλων των δράσεων.