Με ένα εντυπωσιακό πλέγμα δράσεων και με τη συμμετοχή πολιτών και φορέων ο Δήμος Ιωαννιτών συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2022.

Η δημοτική αρχή έχει εντάξει στο φετινό πρόγραμμα πολλές εκδηλώσεις βάζοντας στο επίκεντρο το ποδήλατο. Στόχος να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για τη βιώσιμη κινητικότητα που είναι βασικός πυλώνας προς την κλιματική ουδετερότητα.

Μάλιστα, ο δήμαρχος Ιωαννιτών, Μωυσής Ελισάφ έχει πολλές φορές επισημάνει τη σημασία μιας «πράσινης» και περιβαλλοντικά φιλικής πόλης με τεράστια οφέλη όχι μόνο για τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής αλλά και για την προσέλκυση τουριστών.

Έμφαση στο ποδήλατο

Το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας (δείτε ΕΔΩ) στον Δήμο Ιωαννιτών δίνει έμφαση στην ενσωμάτωση του ποδηλάτου στην καθημερινή ζωή με ποδηλατοδρομίες και εργαστήρια για το ποδήλατο.

Επίσης, οι δημότες ενημερώνονται για τη σημασία του ποδηλάτου στη βιώσιμη κινητικότητα, ενώ αναδεικνύεται ο ρόλος των «πάρκων τσέπης» με την αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων του δήμου.

Το πλέγμα των δράσεων συμπληρώνει το 1ο γαστρονομικό φεστιβάλ κινηματογράφου και μια σειρά εκδηλώσεων σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς και άλλους φορείς.

Καλύτερες συνδέσεις

Το μήνυμα των φετινών εκδηλώσεων είναι «Συνδυάζω -μετακινούμαι» για «Καλύτερες συνδέσεις», ενώ οι δράσεις απλώνονται σε πολλές όμορφες γωνιές της πόλης. Επίσης, «αγκαλιάζουν» και τα άτομα με αναπηρία που είναι από την πρώτη στιγμή στην καρδιά του προγράμματος που υλοποιεί η δημοτική αρχή.

Οι εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας άρχισαν την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη (22/9).

Έκθεση Φωτογραφίας

Την αυλαία άνοιξε η Έκθεση περιβαλλοντικής φωτογραφίας “Platypus Trail” που φιλοξενείται στον Εκθεσιακό Χώρο του Πνευματικού Κέντρου με ώρες λειτουργίας 11:00-13:00 και 18:00-21:00

Γαστρονομία και ταινίες

Η πόλη «αλλιώς» ήταν το θέμα του τριήμερου 1ου Φεστιβάλ Γαστρονομικού Κινηματογράφου που διοργανώθηκε σε συνεργασία με τη Λέσχη Γαστρονομίας Ηπείρου «Αλέξανδρος Γιώτης». Από την Παρασκευή έως και την Κυριακή (16 έως 19/9), ο αύλειος χώρος του Αρχοντικού Πυρσινέλλα μετατράπηκε σε… θερινό σινεμά. Οι σινεφίλ παρακολούθησαν τρεις ταινίες -«The Hundred-Foot Journey», «Julie and Julia» και «Comme un Chef»-, ενώ είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν γι’ αυτές.

Ποδηλατάδα στην Παμβώτιδα

Η Πλατεία Μαβίλη ήταν την Παρασκευή (16/9/) το σημείο εκκίνησης και τερματισμού της… ποδηλατάδας που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Ioannina Lake Run 2022. Σύνθημα «Ποδηλατώ τον Γύρο της Παμβώτιδας».

Μαμάδες με… καρότσι

Σε μια μεγάλη «γιορτή» μετατράπηκε το Σάββατο ο Παραλίμνιος Δρόμος με τη διοργάνωση τεσσάρων αγώνων -διαδρομών του 1 χλμ. Συμμετείχαν μαθητές δημοτικού, άτομα με αναπηρία, οικογένειες αλλά και μαμάδες με… καρότσι.

Test drive ηλεκτρικών ποδηλάτων

Στη διάρκεια των εκδηλώσεων έγινε παρουσίαση δράσεων στο πλαίσιο των Αστικών Εμπορευματικών Μεταφορών με θέμα «Καλύτερες Συνδέσεις» μέσω της αναδιάρθρωσης των Αστικών Εμπορευματικών Μεταφορών, ενώ οργανώθηκε έκθεση και δοκιμή (test drive) ηλεκτρικών ποδηλάτων.

Το ποδήλατο στα Γιάννενα

«Σχεδιάζουμε μαζί για το ποδήλατο» ήταν το θέρμα εργαστηρίου που οργανώθηκε τη Δευτέρα. Στη διάρκειά του συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι χρησιμοποιούν ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους στα Ιωάννινα. Επίσης, έγινε ανταλλαγή απόψεων μεταξύ εκπροσώπων φορέων και πολιτών «για το τι θα μπορούσε να γίνει», ώστε η πόλη να γίνει ακόμη πιο φιλική στους ποδηλάτες.

Ακόμη, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτριος Χατζής» προβλήθηκε ντοκιμαντέρ με θέμα το περιβάλλον και τη βιώσιμη κινητικότητα: Τίτλος “2040” (σκην. Ντέμιαν Γκαμί, Αυστραλία, 2019, 92 λεπτά).

Πεζοπορικές διαδρομές

Έως και την Πέμπτη (22/9) προγραμματίζονται πεζοπορικές διαδρομές. Συγκεκριμένα προβλέπεται πιλοτική εφαρμογή πεζοδρόμησης στο παραλίμνιο μέτωπο, δίνοντας χώρο σε πεζούς, ποδηλάτες και χρήστες μέσων μικροκινητικότητας, αλλά και σε άτομα με αναπηρία. Η δράση στοχεύει στην ενοποίηση των υφιστάμενων ποδηλατοδρόμων, ενώ για την υλοποίησή της προβλέπεται κλείσιμο του ρεύματος κυκλοφορίας από τον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτριος Χατζής» μέχρι το Odeon (Παραλίμνιο Ψυχαγωγικό Πάρκο).

Τα «πάρκα τσέπης»

Σημαντική «θέση» στο πρόγραμμα δράσεων καταλαμβάνει η ανάπτυξη δικτύου «πάρκων τσέπης» και η ανάδειξή τους σε σημεία συνάντησης πολιτών, υλοποιώντας εργασίες αναβάθμισής τους με φυτεύσεις δέντρων και χαμηλή βλάστηση, καθώς και ανάδειξη της διασύνδεσής τους με τη διεξαγωγή πεζοπορικής διαδρομής. Οι δράσεις αυτές πραγματοποιούνται σε συνεργασία με σχολεία της Πρωτοβάθμιας, της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρία «Ελπίδα Ζωής».

Συγκεκριμένα, στην 1η Διαδρομή που οργανώθηκε την Παρασκευή (16/9) η συνεργασία με το 8ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων αφορούσε το Πάρκο Πολυτεχνείου, την Πλατεία Κολχίδας, το Πάρκο Μουσαφίρη, την Πλατεία Πάργης, την Οδό Πυρσινέλλα και την Πλατεία Δημοκρατίας.

Στη 2η διαδρομή της Δευτέρας (19/9) η συνεργασία με το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων (Μαρούτσειο) και τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρία «Ελπίδα Ζωής» αφορούσε στην Πλατεία Δημοκρατίας, στο Πνευματικό Κέντρο, στο Παρκάκι ΔΕΗ, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτριος Χατζής» και στο Πάρκο Κατσάρη (Παιδική Χαρά «Τάμπα – Τούμπα»).

Στην 3η διαδρομή της Τρίτης (20/9) σε συνεργασία με το Γυμνάσιο Κατσικάς οι δράσεις αφορούν τις εξής περιοχές: Πλατεία Σεισμοπλήκτων, Κόμβος και οδός Αγίου Κοσμά, Πλατεία Λακκωμάτων και Τζαμί Καλούτσιανης.

Φινάλε με πεζοπορία, θεατρικό παιχνίδι και πάρτι!

Η Πέμπτη (22/9) θα είναι η τελευταία μέρα εφαρμογής του μέτρου πεζοδρόμησης στο παραλίμνιο μέτωπο (Car free day), ενώ ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας στον Δήμο Ιωαννιτών.

Στις 6 το απόγευμα, από την Πύλη Κάστρου (Οδός Καραμανλή) θα ξεκινήσει η πεζοπορική διαδρομή μεταξύ των μνημείων της πόλης (Πύλη Κάστρου –Εβραϊκή Συναγωγή – Τζαμί Ασλάν Πασά – Ακρόπολη Ιτς Καλέ – Μουσείο Αργυροτεχνίας – Τζαμί και Μεντρεσές του Βελή Πασά – Τζαμί Καλούτσιανης), που συμπεριλαμβάνει ξενάγηση.

Οι δράσεις θα ολοκληρωθούν με ανοιχτή εκδήλωση για μικρούς και μεγάλους στο Τζαμί Καλούτσιανης.

Συγκεκριμένα, στις 6 το απόγευμα, διοργανώνεται θεατρικό παιχνίδι με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και στις 8.30 μμ πάρτι με τον dj Makiaveli και Streetfood από το τμήμα Γαστρονομίας του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ.

 

πηγή: grtimes.gr (Δήμος Ιωαννιτών: Το ποδήλατο «πρωταγωνιστής» στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας – GRTimes.gr)